Spesialister i utvikling av ortoser

20 juli 2021
Maria Laugesen

Har du funksjonstap i støtte- og bevegelsesorganene som føtter, armer, rygg eller annet? Da har du rett til å få ortopediske hjelpemidler. Og dette får du selvfølgelig hjelp til av lege og andre spesialister, akkuratt som du kan få dekket de økonomiske kostnader dersom dine funksjonstap er vesentlige og varige.

Hvordan får jeg ortopediske hjelpemidler

Første steg er at legen din vurderer det medisinske behovet for ortopediske hjelpemidler og avgjør hvilken type hjelpemiddel det er snakk om. Heretter sendes oppgaven videre til en spesialist på området. Det vil vanligvis være en ortopediingeniør som utformer hjelpemiddelet, og heretter produseres det av en ortopeditekniker.

Slik et er det altså flere spesialister på oppgaven når du skal ha utviklet ortopediske hjelpemidler. Dette sikrer at ditt hjelpemiddel blir utviklet presis for deg og dine behov, så du får en skreddersydd løsning.

Disse spesialister kan for eksempel være hos Trøndelag Ortopediske Verksted. Her utvikler, fremstiller, tilpasser og vedlikeholder de nemlig ulike ortopediske hjelpemidler for alle behov.

Hjelp til å gjenopprette din funksjon

Hjelpemidlene kan være av forskjellige typer som proteser, ortoser eller ortopedisk fottøy. Noen har til formål å erstatte tap av legemsdel, mens andre skal gjenopprette eller bedre tapt funksjon i et bestemt bevegelsesorgan. Dette avhenger selvfølgelig helt av deg og dine behov, og derfor blir det alltid individuelt skreddersydd.

Du kan lese mye mer om prosessen og de forskjellige tilbud hos https://www.tov.no/. Her kan du for eksempel bli klokere på hvilke hjelpemidler som finnes, og hvilke som kan være relevante for hvilke sykdommer og skader.

Tror du, at du kan ha behov for ortopediske hjelpemidler for å bedre din funksjon? Da skal du ta en prat med din lege for å høre mer. Det er her prosessen begynner før du kan bli sendt videre til spesialistene som skal utvikle og tilpasse ditt personlige hjelpemiddel. 

Flere nyheter