Nye og spennende materialer

08 februar 2022
Johanne Larsen

editorial

Teknologi er en spennende ting og er i konstant og rivende utvikling. Derfor får vi også alternativer til tradisjonelle naturmaterialer, og kan bygge ting som holder lenge og tåler mye, med svært lette materialer. Her skal vi se litt nærmere på noen av disse, som du bruker hver eneste dag kanskje helt uten å være klar over det. 

Polykarbonat og plastikk 

Det er jo allment kjent at plastikk blir brukt til svært mange ting som vi bruker hver dag, men du er kanskje ikke klar over hvor stort omfanget egentlig er, og kanskje heller ikke hvilke egenskaper plastikk kan ha, alt etter hvordan det er sammensatt og blir behandlet.

Det er jo ikke sånn at plastikk bare blir brukt til leker. Plastikk kan være ekstremt slitesterkt og kraftig, og brukes i alt fra tak til industrimaterialer. Visste du for eksempel at man kan lage termomateriale av plastikk? Polykarbonatplater er et sånt materiale, og det blir brukt i alt mulig som du omgis av hver eneste dag, kanskje helt uten at du er klar over at det egentlig eksisterer. 

Polykarbonatplater

Polykarbonatplater er eksempelvis et svært allsidig og slitesterkt materiale. Platene er satt inn med et middel som gjør at de er resistente mot rifter og riper. Dette er et materiale som du bruker hver dag, kanskje helt uten å vite om det. Det er en type plastikk som brukes i alt fra CD’er til skuddsikre ruter. Det er også et materiale som brukes ofte i forbindelse med verneartikler, som for eksempel vernebriller og visirer.

Det er altså et materiale som tåler en hel del, og som har termoegenskaper, som også gjør at det tåler høye temperaturer. Det er med andre ord kanskje ikke så rart at dette er et såpass allsidig materiale, som brukes i mange sammenhenger som du kanskje ikke har tenkt på før 

Flere nyheter